Ron’s Blog
Houtsoorten

 

Een houten vloer: welke houtsoorten zijn het beste?

Een houten vloer heeft iets bijzonders. Het geeft je huis karakter, warmte en een natuurlijke uitstraling die je met andere materialen niet snel bereikt. Het gevoel van hout onder je voeten is echt uniek, en de mooie patronen en kleuren voegen iets speciaals toe aan je interieur. Hout leeft en verandert met de tijd, en naarmate het ouder wordt, krijgt het een prachtige, doorleefde uitstraling.

houten vloer schuren

Het juiste hout kiezen

Maar niet elke houtsoort is geschikt voor een houten vloer. Sommige houtsoorten zijn te zacht en slijten snel, terwijl andere misschien niet de juiste structuur of duurzaamheid hebben. Daarnaast moet je rekening houden met het onderhoud, zoals het regelmatig houten vloer schuren. Dit zorgt ervoor dat je houten vloer er jarenlang mooi en fris uit blijft zien, door krassen en beschadigingen te verwijderen en de natuurlijke glans te herstellen. Dus als je droomt van een houten vloer, is het goed om te weten welke houtsoorten de beste keuze zijn en hoe je je vloer in topconditie kunt houden.

Dan ben ik de man die je zoekt! Met meer dan 20 jaar ervaring in het vak heb ik de vaardigheden om iedere vloer te renoveren. Of je nu een versleten parketvloer, een beschadigde eiken vloer of een versleten oude houden vloer hebt liggen: ik zorg ervoor dat je weer met plezier naar je vloer kijkt! 

Bel +31 6 48 200 141 of vul het contactformulier in.

Ik ben werkzaam in heel Nederland!

4 + 5 =

Houtsoorten

Eiken
Eikenhout, dat is waar veel mensen als eerste aan denken bij een houten vloer. En terecht! Eiken is niet alleen sterk en duurzaam, maar heeft ook een prachtige, tijdloze uitstraling. Je kunt het hout bewerken zoals je wilt: van licht en modern tot donker en klassiek. Eikenhout voelt stevig aan onder je voeten en krijgt door de jaren heen steeds meer karakter. Het is alsof je vloer met je meegroeit. Zeker als je regelmatig een professional laat komen voor het eiken vloer schuren, kan je jarenlang genieten van deze vloer. 

Esdoorn
Houd je van een lichte en luchtige sfeer in je huis? Dan is esdoornhout misschien wel de perfecte keuze voor jou. Esdoorn heeft een fijne, subtiele nerf en een mooie, lichte kleur. Het is harder dan eikenhout, wat betekent dat het minder snel slijt. Een esdoornvloer voelt altijd fris en schoon aan, en geeft je huis een moderne, strakke look zonder dat het kil wordt.

 

parket schuren
rode parketvloer

Walnoot
Als je op zoek bent naar iets bijzonders, denk dan eens aan walnoothout. Dit hout heeft een diepe, rijke kleur en een prachtige, unieke nerf. Het geeft je huis een luxe uitstraling en voelt warm en uitnodigend aan. Hoewel walnoot iets zachter is dan eiken en esdoorn, is het nog steeds zeer duurzaam. Een walnootvloer is een statement in je interieur – een echte blikvanger.

Beuken
Beukenhout is een fantastische keuze voor wie op zoek is naar een stabiele, betrouwbare vloer. Dit hout heeft een fijne nerf en een lichte tot middelbruine kleur die in bijna elk interieur past. Beukenhout is zeer stabiel, wat betekent dat het minder snel krimpt of uitzet door schommelingen in de luchtvochtigheid. Een beukenhouten vloer voelt solide en vertrouwd aan, en gaat jarenlang mee zonder problemen.

Jatoba
Voor wie van een exotische uitstraling houdt, is jatoba, ook wel bekend als Braziliaanse kers, een uitstekende keuze. Jatoba is extreem hard en duurzaam, met een mooie roodbruine kleur en een opvallende nerfstructuur. Dit hout is perfect voor druk belopen ruimtes en geeft je huis een unieke, avontuurlijke sfeer. Een jatobavloer is een echte eyecatcher die gegarandeerd de aandacht trekt.

Hoeveel bomen zijn er nodig voor een vloer van 50m²?

Een volwassen eik, die minstens 50 jaar heeft gegroeid, levert ongeveer 1 tot 1,5 kubieke meter hout op. Dit hout wordt zorgvuldig gekapt en naar een zagerij gebracht, waar de rest van het proces begint. De stam wordt eerst van zijn schors ontdaan en vervolgens in grote planken gezaagd. Deze planken moeten daarna goed drogen om te zorgen dat ze niet meer krimpen of uitzetten. Dit kan maanden duren in de open lucht, of sneller gaan in droogkamers.

Als het hout eenmaal droog is, worden de planken geschaafd en op maat gemaakt. Ze krijgen een glad oppervlak en worden behandeld met bijvoorbeeld olie, lak of beits om ze te beschermen en de natuurlijke schoonheid te benadrukken. Nu zijn de planken klaar om als vloer in je huis gelegd te worden.

Maar hoeveel bomen heb je nu echt nodig voor een vloer van 50m²? Gemiddeld heb je zo’n 2 tot 3 kubieke meter hout nodig voor een vloer van deze grootte, afhankelijk van de dikte van de planken en het eventuele zaagverlies. Dit betekent dat je ongeveer 2 tot 3 volwassen eikenbomen nodig hebt om voldoende hout te krijgen.

parket schuren en lakken

Een parketvloer is toch ook een houten vloer?

Mensen halen vaak houten vloeren en parketvloeren door elkaar, en als professional in het parket schuren en houten vloeren schuren snap wel waarom. Het lijkt in eerste instantie allemaal gewoon hout onder je voeten. Maar er zit wel degelijk verschil tussen de twee, en ik leg het je graag even uit.

Een houten vloer bestaat uit massieve planken, volledig van echt hout. Denk aan dikke planken van eik of esdoorn die je keer op keer kunt schuren en opnieuw kunt afwerken. Ze zijn robuust en gaan een leven lang mee, mits je ze goed onderhoudt.

Parketvloeren zijn iets anders. Ze zijn opgebouwd uit meerdere lagen. De bovenste laag is wel van hardhout, maar de lagen eronder zijn van zachter hout of multiplex. Dit maakt parket stabieler en minder gevoelig voor veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Daarom zie je parket vaak in moderne huizen, waar de verwarming en luchtvochtigheid nogal eens kunnen variëren.

De verwarring ontstaat omdat beide soorten vloeren er aan de oppervlakte heel vergelijkbaar uitzien en dezelfde warme uitstraling hebben. Maar als je goed kijkt en voelt, merk je de verschillen wel. Bovendien is parket meestal iets vriendelijker voor je portemonnee, omdat er minder hardhout in zit.