Ron’s Blog
massief parket, lamelparket
of toch laminaat?

 

Massief parket, lamelparket of toch laminaat?

Bij het nadenken over vloeren voor je huis, komt het vaak voor dat mensen het lastig vinden om het verschil tussen parket en laminaat te begrijpen. Er zijn namelijk verschillende soorten, zoals massief parket, lamelparket of samengesteld parket en laminaat dat soms oogt als parket.

De kenmerken en verschillen tussen de verschillende type vloeren zijn vaak onduidelijk. Hier wil ik wat licht werpen op deze verwarring, zodat je beter begrijpt wat elk type vloer uniek maakt. Zo wordt het makkelijker om een keuze te maken die past bij jouw wensen en eisen voor je huis.

 

parketvloer

Dan ben ik de man die je zoekt! Met meer dan 20 jaar ervaring in het vak heb ik de vaardigheden om iedere vloer te renoveren. Of je nu een versleten parketvloer, een beschadigde eiken vloer of een versleten oude houden vloer hebt liggen: ik zorg ervoor dat je weer met plezier naar je vloer kijkt! 

Bel +31 6 48 200 141 of vul het contactformulier in.

Ik ben werkzaam in heel Nederland!

8 + 5 =

houten vloer

Lamelparket

Lamelparket, ook wel bekend als multiplank, combineert de voordelen van massief parket met extra stabiliteit. Het bestaat uit een toplaag van massief hout, een tussenlaag van multiplex en een onderlaag van fineer. Deze gelaagde constructie maakt lamelparket minder vatbaar voor krimp, uitzetting en vervorming door schommelingen in vochtigheid. Het fineer fungeert als een slijtvaste toplaag, waardoor lamelparket geschikt is voor intensief gebruik.

Lamelparket is vaak eenvoudiger te installeren en kan ook in ruimtes met variabele vochtigheid worden toegepast. Het is een uitstekende keuze voor diegenen die de warmte van echt hout willen zonder de nadelen van massief parket.

 

visgraat parket

Verschillende soorten afwerkingen

Gelakt: Gelakte afwerkingen bieden een duurzame beschermende laag over het hout. Deze afwerking zorgt voor een glanzend oppervlak en beschermt het hout tegen slijtage en vlekken. Je parket schuren en lakken is een goede manier om je parket weer te herstellen en te beschermen. 

Geolied: Geoliede afwerkingen behouden de natuurlijke uitstraling van het hout en bieden bescherming tegen vuil en vocht. Olie geeft het hout een warme glans en maakt eventuele beschadigingen gemakkelijker te herstellen. Een houten vloer olieën is een uitstekende manier als je goed voor je vloer wilt zorgen. 

Gewaxt: Gewaxte afwerkingen geven parket een matte uitstraling en een subtiele glans. Was beschermt het hout tegen vocht en maakt het gemakkelijker te onderhouden. Ben je op zoek zoek naar iemand die jouw houten vloer kan schuren en waxen? Neem dan snel contact op. 

Onbehandeld (ruwe planken): Sommige mensen verkiezen parket onbehandeld te installeren, waardoor het hout zijn natuurlijke patina kan ontwikkelen met de tijd. Dit kan echter de vloer gevoeliger maken voor vlekken en slijtage.

Massief parket

Massief parket is de meest traditionele en tijdloze keuze. Het bestaat uit massieve houten planken die direct op de ondervloer worden bevestigd. Het grote voordeel van massief parket is de duurzaamheid. Door de volledige houten structuur kan je dit parket schuren, zelfs meerdere keren in zijn levensdur. Hierdoor behoudt het zijn oorspronkelijke schoonheid, zelfs na jaren van gebruik.

Massief parket straalt warmte en karakter uit en past goed in zowel klassieke als moderne interieurs. Het is echter gevoeliger voor temperatuur- en vochtigheidsveranderingen, wat beperkingen kan opleggen aan waar het geïnstalleerd kan worden. 

Voor massief parket kan gebruik worden gemaakt van verschillende houtsoorten:

Eikenhout: Eiken is een populaire keuze voor massief parket vanwege zijn duurzaamheid, hardheid en karakteristieke nerfpatronen. Het kan variëren van licht tot donker, afhankelijk van de behandeling.

Beukenhout: Beuken is bekend om zijn lichte kleur en gelijkmatige structuur. Het geeft een moderne uitstraling aan de vloer en is minder vatbaar voor kleurvariaties.

Notenhout: Notenhout heeft een rijke, warme kleur en kenmerkende donkere nerven. Het creëert een luxe uitstraling, waardoor het ideaal is voor stijlvolle interieurs.

Mahoniehout: Mahonie heeft een roodbruine tint en staat bekend om zijn elegantie. Het wordt vaak gebruikt om een warme en klassieke sfeer te creëren.

 

parket schuren

Laminaatvloeren 

Een laminaatvloer is samengesteld uit meerdere lagen, waaronder een toplaag met een fotografische afbeelding van hout, steen of een ander materiaal, geperst op een kern van vezelplaat of HDF. Hoewel laminaatvloeren het uiterlijk van natuurlijke materialen nabootsen is het verschil met een echte parketvloer groot. 

In tegenstelling tot parket, een goede optie als je wil dat je vloer geschuurd kan worden om besschadigingen te herstellen, is laminaat niet ontworpen om geschuurd te worden. De toplaag van laminaat bestaat namelijk uit een dunne laag melamine, die de bedrukte afbeelding beschermt. Schuren kan deze beschermende toplaag beschadigen, waardoor de afbeelding en de structuur van de vloer wordt aangetast.

Als je krassen of beschadigingen hebt in je laminaatvloer, zijn er wel andere oplossingen beschikbaar. Een van de opties is het gebruik van reparatiekits die speciaal zijn ontworpen voor laminaatvloeren. Deze kits bevatten kleurvergelijkende vulmiddelen en coatings om kleine beschadigingen te herstellen.

Het is echter belangrijk te noemen dat laminaatvloeren nooit niet volledig hersteld kunnen worden, zoals wel het geval is bij het schuren van parketvloeren. Heb je schade aan je laminaatvloer? Dan kan het vervangen van beschadigde planken de meest effectieve oplossing zijn.

Een laminaatvloer kun je overigens ook niet behandelen met lak, olie of wax. Wil je het uiterlijk van je laminaatvloer toch veranderen omdat het niet meer past bij jouw interieurwensen? Je zou altijd kunnen overwegen om je laminaat te verven met een speciale verf. Bedenk je echter wel dat het daarna niet meer mogelijk is om de oude kleur van je laminaatvloer terug te krijgen. 

 

houten vloer

De eigenschappen op een rijtje

Eigenschappen van massief parket:

  • Authentieke uitstraling: Massief parket straalt een authentieke en tijdloze uitstraling uit, met volledige houten planken die de natuurlijke schoonheid van het hout benadrukken.

  • Duurzaamheid: Deze vloer is robuust en gaat lang mee. Het kan meerdere keren worden geschuurd en opnieuw afgewerkt, waardoor het zijn oorspronkelijke schoonheid behoudt.

  • Gevoeligheid voor klimaat: Massief parket kan gevoelig zijn voor temperatuur- en vochtigheidsveranderingen, wat van invloed kan zijn op de levensduur in bepaalde omgevingen.

Eigenschappen van samengesteld parket:

  • Stabiliteit: Samengesteld parket combineert massief hout met multiplex, waardoor het minder gevoelig is voor krimp en uitzetting als gevolg van veranderingen in vochtigheid. Dit maakt het geschikt voor verschillende ruimtes.

  • Diverse ontwerpmogelijkheden: Net als massief parket biedt samengesteld parket een assortiment aan ontwerpmogelijkheden. Het kan worden gekozen in verschillende patronen en afwerkingen.

  • Gemiddelde duurzaamheid: Samengesteld parket kan worden geschuurd, maar meestal minder vaak dan massief parket, vanwege de dikte van de massieve toplaag.

Eigenschappen van laminaatvloeren:

  1. Duurzaamheid: Laminaatvloeren staan bekend om hun duurzaamheid en weerstand tegen krassen en deuken. Dit maakt ze geschikt voor drukke huishoudens, vooral in ruimtes met veel verkeer.

  2. Onderhoudsvriendelijk: Laminaatvloeren vereisen minimaal onderhoud. Ze zijn eenvoudig te reinigen met een stofzuiger en een vochtige dweil. De toplaag beschermt tegen vlekken en gemorste vloeistoffen.

  3. Veelzijdigheid: Laminaatvloeren zijn verkrijgbaar in diverse ontwerpen en afwerkingen, waardoor ze passen bij verschillende interieurstijlen.

eiken vloer schuren