Ron’s Blog
Veel gestelde vragen

 

Mijn antwoorden op jouw veelgestelde vragen

Overweeg je het schuren en afwerken van je houten vloer of parket? Lees deze pagina voor essentiële informatie om te bepalen of het geschikt is voor jouw vloer en wat je kunt verwachten. Niet iedereen heeft dezelfde ervaring, daarom heb ik deze FAQ opgesteld om al je vragen over vloeronderhoud te beantwoorden. Voor onbeantwoorde vragen, neem gerust contact op. Ik help je graag, zodat jouw vloer er op zijn best uitziet!

 

schuren vloer
houten vloer schuren

Voorzorgsmaatregelen

 1. Moet ik mijn meubels weghalen voordat de vloer wordt geschuurd?
  Ja, het is verstandig om de meubels uit de kamer te halen. Het schuren van de vloer kan namelijk veel stof en vuil veroorzaken, en dit kan schadelijk zijn voor je meubels. Daarnaast is het makkelijker om te werken als er geen meubels in de weg staan. Mocht het niet mogelijk zijn om alle meubels uit de ruimte te halen, dan kunnen deze worden afgedekt met speciaal afdekfolie.

 2. Kan ik mijn vloer laten schuren als ik huisdieren heb?
  Ja, het is mogelijk om je houten vloer of parketvloer te laten schuren als je huisdieren hebt. Het is wel verstandig om ervoor te zorgen dat je huisdier op een andere plek verblijft. Dit komt doordat het lawaai voor sommige dieren stressvol kan zijn. Ook kan het zijn dat de vloer na het schuren nog enige tijd moet drogen, en het is dan beter als het huisdier niet op de vloer kan lopen.

   

 3. Kan ik mijn vloer laten schuren als ik zwanger ben?
  Het is mogelijk om je vloer te laten schuren als je zwanger bent, maar het is wel verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Tijdens het schuren van de vloer komen er namelijk stofdeeltjes vrij die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van jou en je ongeboren kind. Het is daarom belangrijk om tijdens de werkzaamheden een mondkapje te dragen en goed te ventileren. Nog beter is het om op een andere plek te verblijven en pas terug te komen wanneer de vloer droog is.

   

 4. Moet ik mijn huis uit als mijn vloer wordt geschuurd?
  Het is niet noodzakelijk om het huis uit te gaan wanneer je vloer wordt geschuurd. Echter, de werkzaamheden kunnen veel stof en lawaai veroorzaken, dus het kan wel prettiger zijn om tijdelijk ergens anders te verblijven. Als je ervoor kiest om in huis te blijven, is het belangrijk om goed te ventileren en af te sluiten waar mogelijk om stof in andere ruimtes te voorkomen.

   

  Waarom zou ik mijn vloer laten schuren?
  Schuren heeft meerdere voordelen. Zo zorgt het voor het verwijderen van eventuele beschadigingen en slijtageplekken, waardoor de vloer er weer als nieuw uit komt te zien. Daarnaast zorgt het schuren ervoor dat de vloer weer mooi egaal wordt en eventuele oneffenheden verdwijnen. De vloer kan vervolgens afwerkt worden met een nieuwe beschermende laag. Door het lakken of oliën kun je daarnaast het uiterlijk van de vloer veranderen zonder dat er een nieuwe vloer gelegd hoeft te worden. Het schuren van de vloer is dus een goede manier om de levensduur te verlengen en de uitstraling van de vloer te verbeteren!

  Hoe lang duurt het schuren van mijn vloer?
  Hoe lang de werkzaamheden duren, hangt af van de grootte van de vloer en de staat waarin deze verkeert. Maar, gemiddeld genomen duurt het tussen de 1 en 3 dagen. Als specialist kan ik wel 50m2 per dag schuren!

  Hoe vaak moet ik mijn vloer laten schuren?
  Het is verstandig om je houten vloer of parketvloer te laten schuren wanneer deze beschadigd is of er veel slijtageplekken zijn ontstaan. Ook als de vloer niet meer mooi egaal is, kan het schuren een goede oplossing zijn. Daarnaast kan het schuren van de vloer een goed idee zijn wanneer je van plan bent om de vloer opnieuw te laten afwerken. Het schuren zorgt er namelijk voor dat de afwerking beter hecht en langer mooi blijft.

  Over het algemeen wordt aangeraden om je vloer eens in de 7 tot 10 jaar te laten schuren.

  Is het schuren stoffig?
  Het schuren kan inderdaad stoffig zijn. Dit komt doordat er tijdens de werkzaamheden kleine houtdeeltjes vrijkomen. Om de hoeveelheid stof zoveel mogelijk te beperken, wordt er gebruik gemaakt van speciale stofzuigers en afdekmaterialen. Ik zorg ervoor dat u zo min mogelijk hinder zult ervaren.

  Wat is het verschil tussen oliën en lakken?
  Het oliën van een vloer zorgt voor een natuurlijke uitstraling. De olie trekt namelijk in het hout en zorgt voor een matte, maar toch slijtvaste afwerking. Het lakken van een vloer zorgt juist voor een glanzende afwerking en een hoge mate van slijtvastheid. Lakken is daarmee de meest duurzame afwerking maar kan ook meer onderhoud vereisen dan oliën. Bij het lakken wordt er namelijk een beschermlaag op de vloer aangebracht, terwijl bij het oliën de vloer doordringt tot in het hout zelf. Het is dus afhankelijk van je persoonlijke voorkeur welke afwerking het beste bij jou en jouw vloer past.

  Hoe kan ik mijn vloer het beste onderhouden?
  Om je vloer in goede staat te houden, is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. Stofzuig regelmatig en dweil met een lichtvochtige doek. Vermijd daarbij te veel water, omdat dit de vloer kan beschadigen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te oliën of te lakken om te beschermen tegen slijtage en beschadigingen. 

  houten vloer schuren

  Meer vragen?

  Staat jouw vraag niet in mijn blog? Neem dan vooral contact met mij op zodat ik jou kan helpen. Met meer dan 25 jaar ervaring in het vak weet ik als geen ander hoe ik jouw vloer het beste kan behandelen!