Ron’s Blog
Parket schuren en lakken

 

Parket schuren en lakken

Heb je jezelf wel eens afgevraagd wat het eigenlijk betekent om je vloer te laten schuren en lakken? Wat houdt het precies in en hoe verloopt het proces? Dit zijn vragen die ik graag voor je beantwoordt. 

Wat is parket?
Voordat we beginnen met de uitleg over parket schuren en lakken is het belangrijk om te weten wat een parketvloer is. Parket is een term die wordt gebruikt voor een houten vloer die is samengesteld uit kleine houten stukjes of planken, die in een bepaald patroon zijn gelegd. Een parketvloer is duurzaam en heeft een warme uitstraling. 

Waarom een parketvloer schuren?
Schuren is de eerste stap in het proces van het vernieuwen van uw parketvloer. Het doel van schuren is om de bovenste laag van de vloer, inclusief oude laklagen, vuil en oneffenheden, te verwijderen. Dit zorgt voor een glad oppervlak dat klaar is voor het aanbrengen van een nieuwe afwerklaag. Schuren verwijderd ook kleine krasjes en slijtage, waardoor de natuurlijke schoonheid van het hout weer naar voren komt.

 

parket schuren en lakken

Snelheid gegarandeerd: binnen een week na offerte aan de slag

Met meer dan 20 jaar ervaring in parketrenovatie bied ik ongeëvenaarde resultaten in het parket schuren en lakken.

Mijn aanpak is eenvoudig: uw vloer perfect restaureren, snel en tegen een eerlijke prijs vanaf €22,50 per vierkante meter. En met de start van uw project mogelijk al binnen 7 dagen na uw offerteaanvraag, hoeft u niet lang te wachten om te genieten van een vernieuwde vloer.

Op zoek naar dé specialist in parket schuren en lakken?

Dan ben ik de man die je zoekt! Met meer dan 20 jaar ervaring in het vak heb ik de vaardigheden om iedere vloer te renoveren. Of je nu een versleten parketvloer, een beschadigde eiken vloer of een versleten oude houden vloer hebt liggen: ik zorg ervoor dat je weer met plezier naar je vloer kijkt! 

Bel +31 6 48 200 141 of vul het contactformulier in.

13 + 1 =

Ik ben werkzaam in heel Nederland!

parketvloer

De rol van lak bij het parket schuren en lakken

Na het schuren komt het lakken, een stap die uw parket niet alleen een frisse en aantrekkelijke look geeft, maar ook beschermt tegen toekomstige schade. Maar wat is lak precies?

Lak is een beschermende vloeistof die, wanneer aangebracht op hout, opdroogt tot een harde, doorzichtige laag. Deze laag beschermt het hout tegen water, vuil, en slijtage, en maakt het ook gemakkelijker schoon te houden. Er zijn verschillende soorten lak beschikbaar, elk met zijn eigen eigenschappen en afwerkingen, variërend van mat tot hoogglans. De keuze van de lak hangt af van uw persoonlijke voorkeur en de specifieke eisen van uw ruimte.

visgraat parket

Meer van mijn werk bekijken? Bezoek mijn projectpagina

Je parket schuren en lakken: ook de kleur veranderen?

Wanneer je besluit om de kleur van je parketvloer te veranderen met lak, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat parketlak in principe transparant is en de natuurlijke kleur en korrel van het hout benadrukt. Dit betekent dat de kleur van de lak niet dekkend zal zijn, maar eerder een aanvulling vormt op de bestaande kleur van het hout.

Van donker naar licht

Als je een donkere parketvloer hebt en deze lichter wilt maken, zijn er een paar opties beschikbaar. Ten eerste kun je kiezen voor een lak met een heldere, transparante formule die de natuurlijke tint van het hout oplicht. Deze lak zal de kleur van de vloer niet drastisch veranderen, maar het kan helpen om de algehele uitstraling iets lichter en frisser te maken.

Een andere optie is om te kiezen voor een getinte lak, die een vleugje kleur aan de vloer toevoegt terwijl de natuurlijke houtnerf nog steeds zichtbaar blijft. Dit kan een subtiel effect creëren dat de donkere kleur van het hout iets verzacht en de ruimte een warmere uitstraling geeft.

Van licht naar donker 

Als je een lichte parketvloer wilt veranderen in een donkerdere tint, zijn er verschillende opties beschikbaar om dit te bereiken. Een populaire manier is het gebruik van donker getinte parketlakken. Kleuren zoals walnoot, kastanje en espresso zijn veelgevraagde keuzes voor het donkerder maken van parketvloeren. Walnoot biedt een warme, rijke bruine tint, terwijl kastanje een elegante diepte toevoegt aan de vloer. Espresso daarentegen geeft een dramatische, bijna zwarte uitstraling die perfect is voor een eigentijdse look.

Het veranderen van een lichte parketvloer in een donkere tint is over het algemeen gemakkelijker dan het omgekeerde proces. Dit komt doordat donkere kleuren meestal de natuurlijke kleur van het hout beter bedekken en verbergen dan lichtere tinten. Daarnaast bieden donkere kleuren vaak meer mogelijkheden om de gewenste diepte en intensiteit te bereiken met minder lagen lak.

 

donkere parketvloer

Mat, glanzend of toch voor zijdeglans?

Nu je klaar bent om de parketlak aan te brengen, zijn er een paar dingen die je kunt verwachten. Allereerst is het belangrijk om de juiste lak te kiezen. Je kunt kiezen tussen verschillende afwerkingen, zoals glanzend, mat of zijdeglans.

Glanzend: Deze afwerking geeft je vloer een elegante uitstraling met een hoge glans. Het reflecteert veel licht, waardoor je ruimte helder en ruimtelijk aanvoelt. Dit kan vooral mooi zijn in moderne interieurs of ruimtes waar je een vleugje luxe wilt toevoegen.

Mat: Als je op zoek bent naar een meer ingetogen uitstraling, is een matte afwerking misschien wel iets voor jou. Dit geeft je vloer een zachte, natuurlijke uitstraling zonder veel glans. Het is perfect voor het benadrukken van de natuurlijke schoonheid van het hout en het verbergen van eventuele kleine oneffenheden.

Zijdeglans: Deze afwerking biedt het beste van beide werelden, met een subtiele glans die niet zo reflecterend is als glanzend, maar ook niet zo gedempt als mat. Het geeft je vloer een frisse uitstraling zonder te overdreven te zijn, waardoor het een populaire keuze is voor veel interieurs.

parketvloer modern

Parket lakken: geur en droogtijd

Nadat de vloer klaar is voor de afwerking, wordt de parketlak zorgvuldig aangebracht in meerdere dunne lagen. De lagen worden gelijkmatig verdeeld over het oppervlak om een duurzame en gelijkmatige afwerking te garanderen. Tussen elke laag wordt de lak voldoende tijd gegeven om te drogen voordat de volgende laag wordt aangebracht. Het droogproces kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van het type lak en de omgevingsomstandigheden.

Tijdens het parket schuren en lakken kan de sterke geur van de lak een punt van zorg zijn. Het is daarom belangrijk om de ruimte goed te ventileren. Dit helpt niet alleen om de geur te verminderen maar ook om de vloer sneller te laten drogen. Het is gebruikelijk dat de vloer enkele uren tot een dag nodig heeft om volledig uit te harden, afhankelijk van de gebruikte lak en de omstandigheden in de ruimte.

parket schuren en lakken

5 Veelgestelde vragen over parket schuren en lakken

Hoe lang duurt het voordat de parketvloer beloopbaar is na het lakken?

Na het lakken van de parketvloer duurt het meestal 24 tot 48 uur voordat deze beloopbaar is. Je kunt de droogtijd van de parketvloer na het lakken versnellen door een goede ventilatie te bieden, zoals het openen van ramen en deuren, en door gebruik te maken van ventilatoren. Ook kun je de temperatuur verhogen en ontvochtigers gebruiken om de droogtijd te verkorten.

Wat is het belangrijkste verschil tussen lak en olie voor mijn parket?

Het belangrijkste verschil tussen lak en olie voor parketvloeren ligt in de manier waarop ze het hout beschermen en afwerken. Lak vormt een harde, beschermende laag boven op het hout, waardoor het beter bestand is tegen slijtage en vlekken. Olie daarentegen dringt dieper in het hout door en biedt een meer natuurlijke uitstraling, maar biedt mogelijk minder bescherming tegen water en vlekken.

Hoe lang beschermt een laklaag mijn parketvloer?

De bescherming die een laklaag biedt aan een parketvloer hangt onder andere af van de kwaliteit van de lak en het gebruik van de vloer. Over het algemeen kan een goed aangebrachte laklaag enkele jaren bescherming bieden tegen slijtage, krassen en vlekken voordat het opnieuw moet worden aangebracht. Regelmatig onderhoud en reiniging kunnen helpen om de levensduur van de laklaag te verlengen.

Wat zijn de kosten voor parket schuren en lakken? 

Het schuren van een parketvloer verzorg ik vanaf €22,50 per vierkante meter. De prijs voor het lakken is afhankelijk van de het type lak die voor uw vloer gewenst is. Daarom verzorg ik altijd op maat gemaakte offertes, zodat ik precies kan inspelen op uw specifieke behoeften en budget. Uiteraard help ik u ook bij het kiezen van de juiste lak met de uitstraling de past bij uw interieur. 

Wanneer kan mijn parket worden geschuurd?

Uw parket kan binnen 7 dagen na uw offerteaanvraag geschuurd worden. Speciaal voor zakelijke klanten met commeciële ruimtes zoals winkels, showrooms en kantoorruimtes biedt ik de mogelijkheid om te werken op flexibele tijden. Met deze aanpak kunt u uw bedrijfsactiviteiten zo veel mogelijk voortzetten terwijl ik zorg voor de renovatie van uw vloer.

Wat zit er in lak die gebruikt wordt voor parket schuren en lakken?

Lak voor parket vloeren bestaat uit verschillende componenten die samenwerken om een sterke en duurzame afwerking te bieden.

Harsen: Harsen vormen de basis van lak. Ze zijn verantwoordelijk voor het vormen van een beschermende laag over het houtoppervlak. De meest voorkomende harsen die worden gebruikt in lak voor houten vloeren zijn polyurethaan, acryl en alkyd. Polyurethaan lakken zijn bijvoorbeeld zeer slijtvast en duurzaam.

Oplosmiddelen: Oplosmiddelen worden gebruikt om de harsen vloeibaar te maken, zodat ze gemakkelijk kunnen worden aangebracht op het oppervlak van de vloer. Deze oplosmiddelen verdampen tijdens het droogproces, waardoor de lak een harde en beschermende afwerking krijgt. Voorbeelden van oplosmiddelen zijn water (bij watergedragen lakken) en organische oplosmiddelen zoals terpentine of thinner (bij op olie gebaseerde lakken).

Additieven: Additieven worden toegevoegd aan de lakformule om bepaalde eigenschappen te verbeteren of aan te passen. Voorbeelden van additieven zijn UV-stabilisatoren die de lak beschermen tegen de schadelijke effecten van zonlicht, antislipmiddelen om de vloer minder glad te maken, en droogtijdversnellers om het droogproces te versnellen.

Pigmenten: Pigmenten worden gebruikt om de kleur van de lak te bepalen. Ze worden toegevoegd aan de transparante harsen om de gewenste kleur te bereiken. Pigmenten kunnen zowel natuurlijke als synthetische materialen zijn en zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren.

Vulstoffen: Vulstoffen worden gebruikt om kleine krasjes, scheurtjes en poriën in het houtoppervlak op te vullen, waardoor een glad en egaal oppervlak ontstaat. Deze vulstoffen kunnen onder andere talk, krijt of silica zijn.

Weekmakers: Weekmakers worden soms toegevoegd aan lakformules om de flexibiliteit van de uiteindelijke afwerking te verbeteren. Ze helpen de lak om zich aan te passen aan de natuurlijke uitzetting en krimp van het hout als gevolg van veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Op deze manier kan je lang plezier houden van je vloer na het parket schuren en lakken.