Ron’s Blog
Het verschil tussen eeN
Houten vloer en Parket

Jouw gids om het verschil tussen een houten vloer en een parketvloer te zien. 

Sta je in je nieuwe huis, kijkend naar de vloer onder je voeten, maar twijfel je: is het een houten vloer of parketvloer? Geen zorgen, je bent niet de enige met deze vraag! Het onderscheid tussen deze vloertypes is namelijk voor veel mensen verwarrend. Speciaal voor jou, en voor als je nog bezig bent met het kiezen van een nieuwe vloer en twijfelt, is deze blog geschreven. Ik leg je alles uit zodat jij weet hoe jij je vloer straks het beste kunt onderhouden!

 

houten vloer
houten vloer schuren

Jouw vloer herkennen:

 1. Patroon en Uniformiteit:

  • Houten vloer: Kijk naar een uniform uiterlijk met lange planken van massief hout. De natuurlijke variatie in houtnerf en kleur is er, maar het patroon blijft relatief consistent.
  • Parketvloer: Let op geometrische patronen zoals visgraat of Hongaarse punt. Parketvloeren bestaan uit kleine stukjes hout die samen een specifiek ontwerp vormen.
 1. Randafwerking:

  • Houten vloer: Massieve houten vloeren hebben vaak rechte randen.
  • Parketvloer: Kijk naar de veer-en-groefrandafwerking, waarbij de randen van de planken ontworpen zijn om in elkaar te passen voor een naadloze uitstraling.
 1. Samengestelde Structuur:

  • Houten vloer: Als je een losliggend stuk vloer kunt bekijken, zoek naar een massief stuk hout zonder lagen.
  • Parketvloer: Bekijk de dwarsdoorsnede en herken de toplaag van hardhout met onderliggende lagen van multiplex of HDF.

Geluid bij het Lopen:

  • Houten vloer: Massieve houten vloeren kunnen wat meer geluid maken bij het lopen, omdat massief hout geluid kan doorgeven.
  • Parketvloer: Parketvloeren, vooral die met een geluidsabsorberende onderlaag, zijn over het algemeen stiller.
  vloer renovatie

  Vloerwijzer: Alles wat je moet weten over houten en parketvloeren

  Materiaal: Een houten vloer, zoals de naam doet vermoeden, is puur massief hout. Denk aan hardhout zoals eiken, esdoorn, of noten, en zelfs zachtere varianten zoals grenen of vuren. Aan de andere kant van het spectrum hebben we de parketvloer. Deze bestaat uit een complex van houtlagen, waarbij de toplaag schittert in hoogwaardig hardhout en de onderlagen bestaan uit praktische materialen als multiplex of HDF. Dit maakt de parketvloer vaak stabieler in omgevingen waar vochtigheid kan variëren.

  Installatie: Massieve houten vloeren worden gewoonlijk met spijkers of nietjes op de ondervloer bevestigd. Oud maar goud, zouden we zeggen. Parketvloeren daarentegen zijn als de kameleon van vloeren. Ze kunnen genageld, gelijmd, of zwevend gelegd worden, afhankelijk van de voorkeur van de installateur en de eigenschappen van de ondervloer.

  Duurzaamheid: Het spel van temperatuur en vochtigheid is een cruciale factor. Massieve houten vloeren kunnen wat kieskeurig zijn, met de neiging tot krimp, uitzetting, en zelfs kromtrekken bij veranderingen in het weer. Parketvloeren, met hun gelaagde structuur, zijn vaak beter bestand tegen deze grillen. Toch, de duurzaamheid hangt ook af van het type hardhout; sommige zijn strijdlustiger tegen slijtage en krassen dan anderen.

  Onderhoud: Massieve houten vloeren vragen vaak om wat meer aandacht, vooral in omgevingen met schommelende vochtigheid. Een regelmatige ronde houten vloeren schuren en opnieuw afwerken is geen uitzondering. Parketvloeren daarentegen zijn vriendelijker voor onderhoud, omdat ze beter bestand zijn tegen vochtigheidsveranderingen. Maar, laten we eerlijk zijn, ook zij hebben wat liefde nodig in de vorm van regelmatige reiniging en professioneel parket schuren om hun levensduur te verlengen.

  Kosten: En tot slot, de hamvraag: wat gaat het kosten? Massieve houten vloeren neigen naar het duurdere spectrum, vooral als je kiest voor hoogwaardige hardhoutsoorten. Parketvloeren variëren in prijs, afhankelijk van de houtsoort voor de toplaag en de algehele kwaliteit van het product. Vergeet vooral niet de installatiekosten, die kunnen variëren afhankelijk van de gekozen installatiemethode.

  parketvloer

  Succes!

  Tot slot, ongeacht of je nu een houten vloer of parket hebt, onthoud dat het kennen van je vloer belangrijk is voor hoe je met je vloer om moet gaan. Of het nu gaat om regelmatig schuren van een massieve houten vloer of het beheren van vochtigheid bij een parketvloer, deze kennis is jouw praktische leidraad voor het behouden van een degelijke vloer. En twijfel je nog steeds? Neem dan vooral contact met mij op zodat ik je kan helpen!