Ron’s Blog
Houten vloer in de keuken

 

Een houten vloer in de keuken: onhandig?

Als je net zo’n liefhebber bent van warmte en karakter als ik, heb je vast overwogen om de keuken te voorzien van de klassieke charme van een houten vloer. Maar wacht, hout in de keuken? Is dat niet praktisch onhandig? Laat me je vertellen waarom houten vloeren een verrassend stijlvolle én praktische keuze zijn voor deze culinaire ruimte.

 

houten vloer keuken

Dan ben ik de man die je zoekt! Met meer dan 20 jaar ervaring in het vak heb ik de vaardigheden om iedere vloer te renoveren. Of je nu een versleten parketvloer, een beschadigde eiken vloer of een versleten oude houden vloer hebt liggen: ik zorg ervoor dat je weer met plezier naar je vloer kijkt! 

Bel +31 6 48 200 141 of vul het contactformulier in.

Ik ben werkzaam in heel Nederland!

7 + 7 =

houten vloer na

Onderhoudsvriendelijk?

Een van de belangrijkste overwegingen voor een vloer in de keuken is het praktische aspect. Een keukenvloer moet natuurlijk bestand zijn tegen de dagelijkse chaos. Houten vloeren kan je gelukkig behandelen met beschermende afwerkingen die ze bestand maken tegen morsen, vlekken en zelfs de scherpe messen die soms ontsnappen tijdens het snijden. Kies voor hout met een slijtvaste toplaag, zodat je zeker weet dat het bestand is tegen het dagelijkse verkeer in de keuken.

Voor de keuken raad ik daarom vaak aan om als afwerking je houten vloer te laten lakken. Deze vorm van afwerken is het meest slijtvast en beschermt je vloer het beste tegen krassen. Olieën geeft een meer naturlijke afwerking, maar dit zou ik voor de keuken minder snel adviseren. Een geoliede vloer heeft namelijk meer onderhoud nodig en kan ook sneller beschadigen. 

Gesmeerd op je vloer?

Ik hoor je denken, “Maar wat als er iets gemorst wordt?” Geen zorgen. Houten vloeren zijn gemakkelijker te onderhouden dan je zou denken. Een snelle veeg of dweil is vaak alles wat nodig is. En als er na verloop van tijd wat slijtage optreedt, kun je het hout eenvoudig opfrissen met een nieuwe afwerking.

Ben je te laat geweest met het weghalen van een vlek en is hij ingetrokken? In veel gevallen kan ik helpen om de schade te herstellen. Door plaatselijk je vloer te schuren en deze opnieuw te behandelen is het mogelijk om je vloer weer als nieuw te maken. 

rode parketvloer

Sfeervolle houten vloeren

Houten vloeren voegen warmte toe aan de keuken, transformeren de ruimte van een puur functionele zone naar het kloppende hart van het huis. De natuurlijke textuur en warme tinten creëren een uitnodigende sfeer die perfect is voor familiebijeenkomsten, ochtendkoffie en rustig afschakelen tijdens het koken na een lange werkdag.

Stijlvolle opties voor elke smaak:
Nu, denk niet dat je vastzit aan één stijl. Houten vloeren zijn er in een overvloed aan opties om elke keukenstijl te complementeren. Van het rustieke karakter van brede planken tot de verfijning van donkere eiken vloer, er is een houtsoort voor elke smaak. Persoonlijk ben ik dol op de tijdloze uitstraling van lichtere houtsoorten zoals esdoorn of wit eiken; ze geven de keuken een frisse, lichte atmosfeer.

parket schuren

Een parketvloer in je keuken

Parketvloeren brengen een gevoel van klasse naar de keuken, en ik moet zeggen, er is iets bijzonder aantrekkelijks aan de uitstraling van parket. Of je nu kiest voor de tijdloze visgraatpatronen of de rustige elegantie van brede planken, parket voegt echt een vleugje luxe toe aan je keuken. Benieuwd hoe je een parketvloer het beste tot zijn recht kunt laten komen in jouw keuken?

Design

In een compacte keuken is het spelen met licht essentieel. Een lichtere parketvloer heeft de magische eigenschap om de ruimte optisch te vergroten, waardoor je keuken groter lijkt dan hij eigenlijk is. Een bijkomend voordeel is dat lichtere vloeren vaak ook gemakkelijker zijn in het camoufleren van dagelijkse stof en kruimels, waardoor je keuken er opgeruimder uitziet.

Het visgraatmotief voor een parketvloer is een trend die een gevoel van luxe en verfijning toevoegt aan je keuken. Dit kan vooral indrukwekkend zijn in kleinere ruimtes, omdat het de aandacht trekt en een sterk visueel element toevoegt zonder de ruimte te overweldigen.

Praktisch

Nu, het praktische aspect van parket in de keuken. Een parketvloer in de keuken wordt vaak behandeld met beschermende afwerkingen. Door je parketvloer te lakken maak je het bestand maken tegen morsen, krassen en algemene slijtage die je kunt verwachten in een keukenomgeving. Het is echter belangrijk om te beseffen dat hout gevoeliger is voor vocht, dus zorg ervoor dat eventuele gemorste vloeistoffen snel worden opgeruimd om mogelijke schade te voorkomen!

Heb je een beschadigde houten- of parketvloer en wil je die laten renoveren?
Bel mij via +31 6 48 200 141  

 

5 tips over een houten vloer in de keuken

Selecteer sterke houtsoorten
Kies voor houtsoorten met een bewezen staat van duurzaamheid, zoals eiken, esdoorn of teak. Deze houtsoorten zijn robuust en beter bestand tegen de dagelijkse uitdagingen die de keuken met zich meebrengt. Ze behouden hun kwaliteit en esthetiek, zelfs als ze veel worden blootgesteld aan vocht en temperatuurschommelingen.

Bescherm met tapijten:
Leg tapijten op strategische plekken zodat je de kans op vlekken kleiner maakt. Een tapijt bij voor de gootsteen of het fornuis zijn eenvoudige manieren om je vloer te beschermen. Daarnaast is het toevoegen van een tapijt vaak een leuke manier om je ruimte mooier te maken. Kies voor een opvallend design of een uitgesproken kleur om de ruimte helemaal jouw stijl te maken.

Regelmatig onderhoud:
Het geheim van een mooie houten vloer is regelmatig onderhoud. Dagelijks vegen met een zachte bezem verwijdert stof en kruimels. Met een vochtige dweil de vloer reinigen helpt bij het behouden van de natuurlijke glans. Vermijd echter overmatig gebruik van water, omdat hout gevoelig is voor kromtrekken.

Geen hoge hakken op je keukenvloer:
Houd het dragen van hoge hakken in de keuken tot een minimum. De impact van harde hakken kan krassen en deuken veroorzaken op het houten oppervlak. Kies eerder voor schoenen met zachte zolen om de levensduur van je vloer te verlengen en deze vrij te houden van beschadigingen.

Snel handelen bij gemorste vloeistoffen:
Hout is gevoelig voor vocht, dus het is van belang om gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk op te ruimen. Hierdoor voorkom je dat het vocht doordringt en schade veroorzaakt, zoals kromtrekken of verkleuren van het hout. Zeker met bijtende stoffen zoals citroensap of kleurige etenswaren als aardbeien, tomaten of spinazie is het belangrijk dat je snel handeld. Toch te laat? Een warme vochtige doek kan de vlek minder opvallend maken, en soms vervaagd het ook met de tijd. Heeft dit niet genoeg resultaat? Overweeg dan om je parket of houten vloer te schuren. 

vlek houten vloer